Godt råd #1

Fodcreme

Fodcreme er et vigtigt produkt i dit toiletskab, fordi vi skal huske at pleje og beskytte vores fødder.
Det er noget som er nemt at glemme, men vi skal huske på, at det er vores fødder, som bærer os rundt hele dagen og efter en hård dag, så fortjener fødderne kærlighed. Tør og irriteret hud samt revner på hælen gør ondt og er virkelig ubehageligt.
Derfor skal du vælge en fodcreme, som passer bedst til din fødder. Har du brug for en creme, der lindrer hævelse efter en lang dag, en fodcreme til hård hud eller en creme som er udviklet specielt til hæle med revner?
Her er det muligt at få en vurdering hos fodterapeuten, om hvilken type creme der er godt for dine fødder.

Fodcreme

Godt råd #2

5 gode tips mod hård og tør hud på fødderne

  1. Undgå at bruge en fodfil
  2. Find den creme, som passer til dine fødder; tør hud, kløende fødder eller revnede hæle?
  3. Cremen skal også være forebyggende, så den tørre hud ikke hurtigt kommer igen
  4. Vælg den creme med gode og naturlige ingredienser
  5. Vælge den creme der har en fedtindhold på min. 25 %
Tør hud

Godt råd #3

Sådan du plejer dine fødder

  1. Skyl fødderne dagligt i lunkent vand. Gerne i det daglige brusebad. Bruges der sæbe, skal du være opmærksom på, at fodvask med sæbe udtørrer huden, så de skal naturligvis skylles med vand bagefter.
  2. Tør fødderne grundigt efter bad - især mellem tæerne. Det er vigtigt med helt tørre fødder, fordi hud-svamp trives i varme, fugtige og mørke omgivelser, altså i fx nylonstrømper, tennissokker og lukkede sko. Svampesporer dræbes ved 60 graders vask.
  3. Massér fødderne med en god fugtighedscreme (gerne med en fedtindhold på min. 25%) Huden på fødderne har tendens til at blive tør, og creme har en plejende effekt. Du skal dog ikke komme creme mellem tæerne.
  4. Klip neglene lige over. Klipper du neglene ned i siden, risikerer du at få nedgroede negle, og det kan danne betændelse og/eller sår i siden af neglen, som er meget smertefuldt. Sker det, skal du søge professionel behandling hos en statsaut. fodterapeut.
  5. Hård hud og ligtorne skal fjernes. Hård hud og ligtorne er symptomer på forkert og/eller ensidig belastning, så derfor kan der være god grund til at kigge nærmere på dit fodtøj. Med professionel hjælp hos fodterapeuten kan du få fjernet hård hud og aflastet generne.
  6. Motionér fødderne. Øvelser med fødder og tæer styrker fodens muskler og bevægelighed. Du kan fx krumme og sprede dine bare tæer og vippe fødderne op og ned - det styrker kredsløbet.
  7. Husk rene fødder og rene strømper. Ud over at strømper skal skiftes dagligt, må de ikke stramme. Det kan nemlig lukke af for blodomløbet til fødderne. Det kan også anbefales at bruge strømper af naturmaterialer, fordi de opsuger fugt. Nylon og andet kunststof giver derimod ikke huden mulighed for at ånde, hvilket betyder at sved og fugt bliver i strømpen.
  8. Tjek børnenes fødder og fodtøj. Børn klager sjældent over deres sko og affinder sig ofte med for små sko. Det kan resultere i at børn udvikler fejlstillinger på fødderne resten af livet.
  9. Brug indlæg i dine sko - hvis du går forkert på fødderne. Hvis fødderne har fejlstillinger, går man unaturligt, og det kan give smerter op gennem kroppen. Det kan behandles ved at få fremstillet et individuelt indlæg, hos fodterapeuten.
  10. Skift sko efter gøremål - så har dine fødder det bedst! Flade, høje, spidse, brede og bløde. Vælg forskelligt fodtøj alt efter om du skal på arbejde, til fest, dyrke sport eller slappe af.
  11. Vælge sko med en fingerregel – ”mine tæer kan bevæge sig i skoen” – Der skal være min. 1 cm luft foran fodens længste tå (stå op barfodet, og se på tæerne, hvilken der er længst), og tæerne kan løftes før de rammer tåkappen.
Fodpleje